Monday, December 20, 2010

I am Gay

I am GAY.. am OKAY...

Perghh!! Pengakuan berani mati! Oleh siapa? Aku?? ahaha..

Celang mata pagi butak ku terjumpa sebuah video d you tube yang bagi aku sungguh....... ntah la.. sik pande juak ku nak nyebut.

Video ya memaparkan sebuah pengakuan seorang insan.. seorang melayu.. seorang Islam! Mengaku dirik nya gay. Ok... Jelas.. bukan Fitnah. bukan khabar angin... bukan buruk sangka... tapi pengakuan..

Wednesday, December 15, 2010

Bila Cinta Disoal

Hmm.. hak hok hak hok kita da sampey petengahan bulan December.. Sik berasa ho? Hmm... bila dah masuk ujong taun tuk.. ada yang dah balit campus.. ada yang baruk bercuti.. ada yang tengah bercuti..

So bagi yang tengah bercuti ya.. selamat bercuti lah mek ucap. Luangkan masa dengan family.. Bagi yg tgh hangat bercinta ya.. kawal pergaulan kita dengan c dia supaya penghujung tahun 2010 kita yang juga permulaan tahun 1432H sik kita cemari dengan kegiatan yang mencemarkan maruah kita mpun.

Berbicara soal cinta.. just now aku ada temu sigek.... mmm.. apa ho. nak madah questionnaire ya x juak.. p kedak.. ah.. mana2 lah.. kira bradik betunggal cdak ya juak lah..  

Dikala tgh bosan... aku pun cuba lah menjawab.. Actually aku tuk x rajin nk melayan soalan2 cinta tuk.. Ya la bagus nya mun bosan.. banyak benda2 nok sik suka d polah..... kita polah.

Soalan dan jawapan ku berbunyi; 

Tuesday, December 07, 2010

1432H

Pertama-tama dan sampey bila2.. jum kita sama2 merafak stinggi2 kesyukuran kepada Allah sebab Nya lah.. kita udah pun selamat sampey ke tahun baru hijrah yg ke 1432.

Orang kita banyak nok sik sedar tentang perlu untuk kita bersyukur... sebab nya kita rasakan perjalanan tahun demi tahun ya udah jadi kebiasaan... tahun sebelum tuk tek nyambut juak maal hijrah.. tahun tuk tek nyambut agik skali.. Lak tahun depan nyambut agik... 

So udah menjadi kebiasaan, tanpa timbul niat dalam dirik kita untuk muhasabah apa yang dah kita polah sepanjang tahun lepas... and apa yang kita perlu tingkatkan tahun tuk dan seterusnya. 

Bicara soal muhasabah, aku recommend torang baca tuk. Penulisan sahabat aku tuk simple tapi hujahnya tajam. Pembentangan nya ringan tapi maksud nya dalam.. Bagi aku mudah untuk fahami dan perlu kita renungkan bena2...

Sunday, December 05, 2010

Gney Mok Breakup (For GUYS ONLY!)

Aku mendapati lelaki-lelaki sekalian amat susah mok menyatakan hasrat sidaknya mun mok breakup ngan gerek. Mun padah direct takut lak frust macam-macam hal gik. Terjun parit la, terjun sungei la, binge eating la… etc2. So, instead of the lame excuse- “It’s not you, it’s me”, rah bwah tok ada beberapa line yang tokrang bleh guna tanpa menyatakan hasrat tokrang ya secara…. Less direct… haha

1. “Sayang, tengok kitak laki ya, pa di polah nya ya???” – walaupun sekda sapa2 pun rah sia

2. “Pahal kamek selalu nenga suara baby nangis owh?? Sekarang tok pun kmk ada nenga juak. Baby ya mintak tolong. Kitak ada dengar sik, yang?”

3. “Last week nak yang, kamek g hospital molah medical check-up. Marek bok mek pat result nya. Doctor madah kamek ada HIV positif”

4. Place Setting: Rah shopping mall tgh date. “Sayang, cepat lari, ada along tengah kejar kamek. Tiap2 ari dah kamek kenak kejar tok. Kamek dah 3 bulan sik bayar balit utang ngan daknya”

5. Time Setting: working hour. “Sayang, juh g jalan. Kamek tengah bosan tok. Barok jak kenak buang keja ngan boss kamek tadik. Haish… 5 kali dah kenak buang keja lam bulan tok jak eh! So mun kuar tok lak, terpaksa la sayang belanja kamek”

Saturday, December 04, 2010

Hero?

Di salah sebuah rumah sakit jiwa.. ada duak org pesakit nama Faris dan Sarel. 

Suatu hari.. Faris ng Sarel lepak2 rah kolam ikan. So.. mok d jadikan cerita... Faris terlalu excited bila ngga ikan berenang d dalam kolam.. Ujong-ujong.. tegugok lah si Faris ke dalam kolam...

Sarel, sahabat karib nya datang panik..! Macam2 kaedah dah Sarel coba.. tetap payah nak nyelamat si Faris yang kinek ngah meronta2 kelemasan...

Last2... Sarel pun terjun, menyelam ke dasar kolam utk menyelamatkan Faris... dan akhirnya.. Faris mampu diselamatkan oleh Sarel... Tanpa membuang masa.. Sarel pun mengangkat Faris ke daratan... 

Kemudian si Sarel pun pegi ke pejabat Rumah sakit jiwa utk melaporkan hal kejadian...

Satu jam kemudian...

Cabut gigi

Al kisah sorang ninek dtg ke dental ngadu gigi ngiluk. So.. berikut adalah perbualan Dokto Asrap dgn sorang ninek.

Ney satu gigi kitak nok sakit nek?

Nok atas ya dokto...

Owh.. nok tuk.. yah..... ada 2 igek tuk perlu d cabut nek... mun x melarat gik sakit kitak kelak..

Mana kata kitak.. asal sembuh jak. Sik tahan ninek nya ngiluk2 ya.. Sakit ninek nak ngunyah chewing gum.. Nak shisha pun ngiluk asa..

Jap k. tahan sakit sikit k nek.. kamek nak nyabut nya pelan2..

Sikpa.. cabut jak.

Hmmmm.. k dah.. sik sakit kan?

Friday, December 03, 2010

Nek Mok

Ada seorang hamba Allah, yang aku ngelar dirik nya dgn panggilan "Nek Mok"..

Nek Mok tuk ialah adik lelaki kepada nenek kandung aku.. adik beradik ninek ku byk.. ada 7 beradik mun x silap ku... Benda yang paling aku solute tentang family beradik ninek ku tuk, walopun semua cdak usia dah kita bleh gelar sebagai senior dlm arus kehidupan, cdak tetap rapat macam adik beradik yang masih berumur belasan tahun... seriously.

Setiap pagi raya, setiap kenduri kendara cdak mesti bergumpol adik bradik.. lalu membentuk sebuah reunion family yang besar. Keakraban cdak beradik x pernah luntur.

Ok.. berbalit kepada cerita asal.. Nek Mok adalah anak ke 3 drpd  7 beradik. Kalo ada family gathering, Nek mok bagi aku seorang yang sangat2 friendly.. Kalo xda nya.. asa ku mcm kurang complete sebuah gathering ya.. sebab? Sebab nya seorang yang humorous.. Suka berjenaka.. 

Tuesday, November 30, 2010

Korea

Before ku menulis dengan tulisan yang lebih detail.. Asa2 torang ku mok bloya sal apa? Hmmm?? Korea? yes... what korea? hmm?? Pa ya? hmmm? 

Baruk2 tuk, kita ada dengar sal perang saudara antara Korea Utara dgn Korea Selatan. Ada dengar? Mun xda carik.


So.. bagi aku la.. and aku asa semua orang pun dah tauk menilai, benda tuk dah d rancang. Sapa? Sapa merancang? US Government. Hmmm?

Wednesday, November 24, 2010

OrangKayaBaru

Suatu hari... ada seorang yang kaya raya yang berasal dari pedalaman... Nya kaya pun tegal tanah nya seluas 20 hektar d kampong d sewa oleh Sime Darby untok tanaman buah sawit..

So.. bila dah asa dirik kaya... mok la ada gadget2 canggih... al kisah nya pun bercadang nak meli hanpon...

Hallo taukeh... ada jual handpon ka?

U rasa u masok kedai apa skarang??

Manas ka?? saya mauk beli handpon... (dengan muka bangga)

Owh.. hp apa u mauk? Byk ada sini..

Ermm.. Bagi yang paling latest.. paling mahal... dan paling canggih... heh heh heh (sengih orang kaya)

Ada.. kejap ah... 
Nah... ini.. iPhone 6.. paling latest punya... 
Tapi ini mahal ooo... U ada duit ka?

Tuesday, November 23, 2010

Pemalas

Al kisah sorang biak pemalas dalam kelas Pendidikan Seni...

Ok murid-murid... Hari ini cekgu nak kamu semua melukis gambar pemandangan... Lukis cantek-cantek ok?

Baik cekgu!!


15 minit kemudian...

Monday, November 22, 2010

Duhai Kenyalang

Rasanya semua pun dah biasa dengar rungutan2 biak2 kita yang kinek study di Tanah Malaya. Sebahagian (sik suma) dari biak2 kita kekadang datang manas dengan sindiran2 atau soalan2 yang berbau ejekkan terhadap negeri kelahiran kita, sarawak tercinta.

Kenak sidak nganok? sebab?

Hal tuk terjadi "mungkin" sebab sidak di sinun bangga dengan kemajuan yang sidak miliki.. especially di bandar2 besar ya.. sebenarnya sidak tauk and sedar tentang proses pembandaran yang berlaku di Sarawak tapi.... tetap sidak rasakan yang sidak jauh lebih maju dari kita.. maju dari segi pembangunan, maju dari segi pengangkutan awam and maju dari segi hiburan..


Bangga bah.. p biasalah ya.. manusia... suka berbangga dengan hasil usaha orang lain. Tapi, kalo bab2 bangga tuk aku sik lalek la.. sik salah ba kalo berbangga dengan tanah air kedirik.. malah digalakkan.

Saturday, November 20, 2010

Berpandangan jauh

Ada suatu hari ya... aku nk balit miri... dr johor.. so before flight berlepas and before aku off handfon.. aku nak msg dgn mak.. nak madah kol berapa agak2 bleh sampey miri.. Lupak bah nak msg d terminal tek... leka nangga stewardess kelang kelus... Lam belon bok tringat.. So, bila aku nk msg mak, problm aku x tauk kol brapa jam kinek tuk.. jam tangan xda bh.. jam rah hp pun x d set..

Tiba2 aku nangga ada sorang pakcik rah sebelah.. kedong orang tua ya tek ada jam... aku pun bertanyak..


Assalamualaikum pakcik... ^_^
Leh nanyak kol brapa jam kinek?

Pemalu.. aw!

Aku ada seorang sahabat.. yang aku gelar dgn gelaran 'si beruang'. haha.. Beruang ialah kwn baik aku yg berasal dr Sabah.. org nya comel, pemalu, pendiam, AND unpredictable.. Kalo ada rahsia utk d luahkan... jangan ragu dgn si beruang.. coz si beruang tuk sgt cermat dlm menyimpan rahsia...

So, si beruang ada bertanya kat formspring aku,
Apa yg perlu d buat utk yakin kan diri?? 

Jd kalo berbicara tentang keyakinan diri, ini berkait dgn kredibiliti kita sebagai seorang professional. Tidak ada keyakinan dalam diri mungkin bleh kita samakan dgn pemalu atau no confidence.. Sebenarnya byk tips2 mengasah keyakinan diri... I read a lot about confidence booster.. coz i used to be a shy boy.. very-very shy! hahaha.. ko knl aku kan beruang?

Tuesday, November 09, 2010

Nenek kata Jangan!

Pernah dengar cita 2 org pengembara tersesat rah utan?

Ha.. actually cita tuk.. lamak da... aku dgr pun dr kwn yang sama tuisyen dlok marek.. time mek orang form 5.. (SPM 2005).. so maybe cita tuk rami yg dah prnh dgr... apa2 pun.. jum dgr versi kamekBloya!

So before ku cita.. ku mintak readers yg bukan dr srwk memahami lah ow... bukan memahami apa.. sesetengah istilah mungkin lain maksudnya dr bahasa torang mpun.. k? deal.

Dan lagik satu.. jangan baca kalo x cukup umo.. 18 sx/sg .... ^_^

Once upon a time.... ada 2 org pengembara.. Ashrap dan Syarol...  mengembara d sebuah hutan tua rah selatan pulo Borneo. Kalo ikut plan, x bercadang pun mok bermalam d utan. Mok kayo2 jak bah... so bekal yg cdak mbak pun cukup2 utk day trip jak...


Al kisah d pendekkan cerita cmok buang masa...., cdak duak pun tersesat..

Gila ko... sesat dah kita Serap... dah barang mbak ckit jak..

Yalah kau.. tek ku soh mbak brg2 utk bermalam... in case kita tersesat leh survive paling2 seminggu..

Monday, November 08, 2010

Maaf

Hmm .. pa mok d loya oh...

Kalo ikut kan nafsu tuk.. byk jak bnda mok ku loya... Byk... Tapi ku asa x kempang ati mok luah semua yang tersirat d fikiran utk d terjemah kedalam blog. 

Sbb.. dalam kita bloya.. kita kenak jaga tutur kata.. supaya x mengecewakan atau x nyakit hati pembaca... btw, ada aku kesah? blog aku. skati aku lah.. (haha.. kidding..) hmmm.. Aku tauk.. and aku sedar.. dlm byk2 entry yang ku terbitkan.. ada beberapa point yg aku bahas membuat sesetengah pihak terasa or terhina..

Jadi.. sehubungan dengan ya.. aku mok mintak maaf k. kat sapa2 yang x berapa stuju dengan tulisan aku.. semua entry yang aku post, xda satu pun yang tersirat niat untuk memburukkan sesiapa, menghina sesiapa, atau menjatuhkan sesiapa.. kalo ada.. aku tundukkan kepala mintak maaf kat torang... and....

Friday, October 22, 2010

Cinta... ♥

Baruk2 tuk tek aku ada terdengar rumors dr bandar Batu Pahat.. Katanya ada seorang tuk trying to commit suicide... Ngok! Ha kan dah free2 knk anok aku... apa yang menggeletek nya lagik... orang yang coba utk terjun dr BP Mall ya adalah seorang jejaka... 

Bila ditanyak, apa sbb and punca2 yang menghipnotiskan dirik sampey sanggup molah gya... Duhal tek putus chinta... 

Perghh.. .. jarang skali aku ndengar laki mok bunoh dirik sal cinta.. biasanya mpuan... Adapun laki yg coba utk bunuh dirik, biasanya frust dgn masalah kewangan... sama ada knk kepong ahlong, knk declare bankrupt oleh bank or kalah judi. Sumpah baruk tuk ku dgr laki mok bunuh dirik tegal pecintaan. Mun kenak bunuh banyak.

Tp dengar cita nya lagik... laki ya x mati pun.... hebat x? Tinggi bah Mall ya.. x mati bah... org len gugok dr tingkat 3 pun leh mati tegal organ lam bdn pecah menghempap bumi... tp laki ya x mati.. even x cedera sdikit pun.... pahal nya x mati? sbb... nya lom terjun.. neh... 

Reunion

Ada 3 sahabat karib, Siput, Kataq dan Lipan... Selepas tamat SPM, cdak terpisah demi mengejar cita2 utk melanjutkan pelajaran d IPT dlm bidang2 yg diminati... Setelah hampir 4 tahun sik temu.. katak pun bercadang utk molah reunion d umah nya...

Melalui facebook.. cdak pun ngato waktu yg seswai utk ber jejak kasih...

So.. dipendekkan cerita, cdak pun bertemu d umah katak... lalu mereka pun saling bepeluk erat simbol melepas kerinduan... sambil ada yang berlinangan air mata... (seyh)

Siput : Kataq : Lipan


perghh.. kacak umah baru dirik Taq... suka mek ngga aie...

xdala.. biasa2 jer...

yedeyh.. "jer"... org lamak study cnun.. alu 'ter'kaka cnun eyh...

damn u. tersasul bah.

Minit berganti minit, jam berganti jam, cdak pun asyik bloya.. org lamak x betemu tek nk.. Tiba2 Kataq merasa ada sesuatu yang janggal...

Friday, October 15, 2010

Cina Tapi Melayu?

Bro.. actually im interested in Islam... but.. u know la my parents.. actually they don't agree with some part of others culture, especially Malay. What i mean is, they proud to be Chinese.  So its impossible for them to accept me, if i choose Islam. In their perspective, convert into Islam means convert into Malay.. How am i going to convince them?

Di Malaysia, Islam adalah agama dengan jumlah penganut terbesar dgn 60.4% drpd jumlah penduduk Malaysia yg dianggarkan seramai 28 juta.

Islam pertama kali sampai d tanah melayu sejak 1200an. Sepertimana yg tercatat dalam sejarah, agama ini dibawa oleh pedagang2 dr India dan kemudiannya berkembang dikalangan orang2 melayu pada 1303m, berikutan pengislaman Parameswara.

Islam di China pula telah berkembang sejak 651M oleh Saad ibn Abi Waqas ketika pemerintahan Khalifah Uthman ibn Affan. Ini bermakna Islam telah berkembang dikalangan orang cina 650 tahun lbh awal drpd org Melayu.

Friday, October 08, 2010

Kenak bah?

Waktu zaman skolah rendah lok... aku pernah berguru dengan seorang guru ngaji... Ustad Hamzah namanya. Benda yang ku x pat lupak sal Ustad Hamzah tuk, setiap kali habis mengaji, nya suka bercerita... and salah satu cerita nya yang aku x pernah lupak ialah tentang dialog seorang mahasiswa University dengan seorang pendakwah... so cerita nya mcm tuk.....

Alkisah ada seorang bapak, mengadu kat seorang ustad tentang masalah anak nya...

Ustad... kmk tuk sbnrnya risau lalu2 dengan anak laki mek ya. Nya student Havard University, US.. Amik jurusan biology. Apa yang kmk risokan ialah, smakin jauh nya blaja ilmu bio, smakin jauh nya dengan agama. tambahan, nya suka mempersendakan agama...

Sapa nama nya?

Ashrap... tapi orang tunggah nya Dino.

Ah? sikpat jauh agik ka bunyi nama ya? Hmm.. macam tuk jak lah.. kelak.. bila nya balit bercuti.. suh nya jumpa kamek. bleh bang?

InsyaAllah ustad...

3 bulan kemudian.... Ashrap pun d ajak bpk nya berjumpa dgn ustad....

Thursday, October 07, 2010

Redha jak bah

Setiap kekurangan yg ada pd dirik kita, x selayaknya utk kita merasa sedih dan hampa.. Boleh jadi, kekurangan yg ada pd kita kinek tuk, adalah keutamaan d sisi Allah. Ada d antara kita, tangannya d kudung oleh Allah, atau kaki, atau mata...  justeru lebih terpelihara drpd maksiat yg d lakukan dgn anggota yg sempurna.

Jangan pernah mengungkit.. "aahh.!!. tuhan x adil.. org lain hidup d berik kesempurnaan.. ashrap ko cakap senang la.. coba ko rah tempat aku.. ko rasa gney rasa x sempurna hidup" nah... apa yg jelas salah di sitok adalah... manusia telah Allah ciptakan sempurna...


"Laqod kholaqnal insaana fii ahsani taqwiim..." 
(sesungguhnya Kami ciptakan manusia itu dalam bentuk yang sebaik-baiknya..)

Kita mungkin cacat anggota badan... hidup kita mungkin x bahagia mcm org lain... tapi kita mampu menimbulkan keinsafan, kita mampu membukak mata org d sekeliling kita sekaligus menimbulkan kesedaran masyarakat supaya mensyukuri nikmat Allah. Jd ketidaksempurnaan yg kita tangga dlm dirik kita barangkali bleh menyempurnakan kehidupan org lain, dan mcm ya juak sebaliknya.. Sbb kita hidup dlm jemaah, bukan sorg-sorg.

Mungkin kita prnh mempersoalkan... "Apahal muka aku x hensem? Kenak aku x dilahirkan jelita seperti geng2 ku yg lain?","Aku xpat terimak! aku xpat terimak yang muka aku x kedak artis Korea!" Mcm ney kalo wajah kita lbh indah dr cdak? kalo skrg pun kita dah brani mempersoalkan bnda ya kat Tuhan... Byg kn ajak bila kita diberik nikmat kdk ya.. Dah tentu kita akan trus lupak dirik. Mungkin kita akan menyalahgunakan nikmat yg diberik dgn menjerumuskan dirik kita ke lembah yg dimurkai Allah.

Wednesday, October 06, 2010

Mimpi Manok


Hmm.. Minggu lepas ku makan manok untuk lunch..  2 hari lekak ya... bok dapat makan manok gik... then... 4 hari lekak ya gik bok dpt mkn manok... then hari tuk setelah smggu x mkn manok... bok ku dpt mkn utk dinner. Hal ini membuat diriku tercari-cari mengapa manok kinek tuk susah alu mok dapat. Kalo ada pun mahal. Sik kedak dulok marek....

Xpala.. Stiap kejadian pasti ada hikmah and sebabnya..

Lekak mkn... mcm biasa... aku mengatur posisi... utk memberi keselesaan.. khusus d bahagia perut. (wakaka)..

Setelah 10 minit menghayati keindahan saat kekenyangan.. aku pun tertido....lalu bermimpi....

*******************

Di dalam sebuah ladang penternakan manok...
Ku nangga ada 25 ikok manok betina... and sikok manok jantan tua a.k.a manok pencen.
Aku seolah olah x dapat berbicara....dan manok2 seakan akan tidak menyedari akan kehadiran ku d sinun. (yer.. "kehadiranku di sinun".. jaik alu bahasa)

Akulah Suami Idaman

Ari dolok marek, aku di saloon.. nak ngenjen rambut. Supaya penampilan ku tampak lebih bergaya drpd lelaki2 korea. seyh. So, time ya saloon sungguh padat dgn jejaka2 yg mok nguntin rambut. Lam ati ku, alhamdulillah.. nampak nya kesedaran jejaka malaysia tentang penjagaan penampilan semakin meningkat. Bagus! teruskan usaha! kita mampu menyaingi jejaka korea! Malaysia Boleh!!


Tiba2.. ada bunyi handfon berdering kencang menggegar atmosfera. Aku pun saut lah...

Hello sepa d siya, dr cney, mok kaka ng sapa?

Hello abang.... rindu nya aiee.... muah2... where r u now? hmm?

D saloon....

Owh.. aie.. lupak ayang abg ada madah mok g saloon tadik... pa jak polah d siya bang?

Ngabas org sakit....~ huhuhu.. mun dah d saloon mestila guntin rambut ow....

Sunday, October 03, 2010

NoFailures

Tuesday, September 28, 2010

Boys Within Flowers

MOST of mpuan melayu kita terlalu obses dgn artis2 korea... KimBum! Jang Geun Suk! Kim hyun Joong! LeeChongWei! Eh? Jap. Mcm ada yg slh… hmmm xpalah. Nama2 korean yg berbelit2 suma tokrang afal. Coba baca surah al-falaq gak. Mk tgk. aduih... coba la skali skala "Abang Ashrav!" instead of Oppa! Rindok juak telinga ndengar. Support la ckit jejaka Malaysia…

B4 tuk bila pegi beraya umah kwn mpuan...Cdak gago bcita sal drama korea... (Laki2 Korea to be exact). Bila cdak kwn adik mpuan g dtg beraya... Gago juak cdak cita bnda yg sama. Ktk org mok korea ka beraya sbnrnya tuk?? Makan gk kueh ya! Telan! Aik ya mnum abis! Ambik ampau tok! Pasya balit! Yerr.. alu nk manas… ^_^

Sedih ku eh.. laki2 Malaysia sepertinya kurang mendapat sambutan pd zmn skrg... artis2 korea semakin menguasai pasaran saham tempatan.. Harga saham jejaka Malaysia di tutup rendah pada suku ke tiga 2010. lbh rendah dr suku pertama dan kedua. Saham rugi mengatasi untung dengan nisbah 50 berbalas 15, sementara 5 kaunter tidak berubah. Jumlah dagangan dijangka akan terus merosot pd suku thn terakhir. 
(-_-)"

Saturday, September 25, 2010

Management of nafsu

Makhluk yg bergelar manusia tuk, dihiasi dgn hawa nafsu. Dgn kata lain, nafsu adalah perhiasan.

Manusia tanpa hawa nafsu, sama dgn manusia yg xda perhiasan.. Jd jika kita berbicara tentang perhiasan... ada 2 pekara yg harus kita perhatikan.

pertama..
Bila sebuah perhiasan boleh kita pakey...

dan kedua...
Siney perhiasan ya harus kita pakey...

Kalo kita berhias serba lengkap. Berbaju melayu lengkap, bersamping, berstokin, kasut hitam, tp perhiasan yg ktk pakey ya time kita mok ke jamban, berak... atau berhias lengkap dgn pakaian formal, berTie, berkot.. tp kita pakey utk ekspidisi mengembara dlm hutan. Sudah tentu perhiasan yg kita pakey ya x kenak dgn waktu dan tempat.

Relax r bro



Ceh kedekut nk mampos...mbak mati harta2 ko ya... Eksen nya ya juak... muka mintak baok... Asa hensem la??? blah.. Pemalas!! Suka nyakit ati aiee.... sut lak. Nganok org.. ingat ko bgs gilak ka? Asa ko paling bgs lam dunia ka? Sial la... perange mcm haram... Lambat mcm siput! Pengotor x habis2.. Cakap besar... ayat mok meletup.. p x gney2... Nya ya dolok jak bgs... kinek prangey cam babi.  Ngarah2 org jak tauk.. suroh polah cmok. Aiesemen...bangga x abis2... Riak! Hipokrit! 

Biasa dgr curahan2 hati seperti d atas?

Ada diantara kita dah lali dgr org bersadu, org complain, org x puas ati ng manusia d sekeliling nya...dan seumpama. 

X salah kalo kita x berpuas ati.. sbb kita pun ada perasaan bah.. Tapi jgn sampey kita mengadili or menghukum sesorang dgn mdh cdak berperange x bgs. (mcm kata2 d atas nun).. 

X d nafikan manusia tuk ada yg eksen, cakap besar, bangga dirik, pemalas, suka ngarah org, suka cakap2 belakang.. tp bila direnung balit.. rindok bila nangga manusia dgn perangei nya masing2... hehehe

Jd apa yg perlu kita faham, dunia tuk mmg penuh dgn warna warni ragam2 manusia. Hidup akan menjadi teramat bosan kalo suma prange dlm dunia tuk kita senangi. So terimak lah kalo ada ragam2 org yg x menyenangkan hati kita. Masing2 mempunyai karakter yg tersendiri. 

Kalo kita jelas dan faham ttg hakikat tuk... kita akan tersenyum, tenang... dlm berhadapan dgn ragam-ragam manusia... sepertimana tenangnya Rasulullah dlm dakwahnya... (^_^)


Tuesday, September 21, 2010

Craving for attention


by Facebookers

Post/Status:
-huhuhu.. asa mok demam asa bdn... dr tdk batok2 n selsema. wuwuwu uhuk2.. srrutt2..
Comment yg d tggu2;
-aie.. jgn lupak mam nya ubat k? mam panadol k?
-byk2 kn berehat nya k? da g klinik?~
-hope u getting well soon.. mun nya sakit lak sapa juak yg susah...kmk juak.. (euww)

Post/Status:
-Aku akan block kau!
Comment yg d tggu2;
-aie.. jgn block kmk please..... please nya k..?
-siapa? siapa? bukan kmk kan? kan?

Post/Status:
-Berambus ko dlm hidup aku!
Comment yg d tggu2;
-sapa ya?
-knk nya?
-pahal ya?
-ada apa ya?

Post/Status:
-Lapar nya perut~ dr pg tdk lom mamam~ huhu~
Comment yg d tggu2;
-aie... knk x mamam? lak nya sakit lak.. bdn jd lemah..~ mkn la ckit k? roti ka..

Post/Status:
-Kmk x suka org nok suka pebulak!
Comment yg d tggu2;
-sapa yg bulak ktk? berani nya bulak ktk ow... x takut ng kmk ka nya ya? (seyh)
-sama la kita.. kmk pun paling bencik org suka pebulak. cdak nya ya sapa kah mok bulak kita? hah? hah? panas ati mek kekadang knk bulak... geram kmk koh.
-Like

Post/Status:
-I had a great time with u just now...~ thank you sayang~ hope will see u again next time~
Comment yg d tggu2;
-me too.. muah.. love u....
-like
-whoa... happy nya eh.. pat jumpa yg tersayang~ :)
-wishing u guys happy together~ :)
-(whoa.. tdk nya jmpa gerek la)

Monday, September 20, 2010

Kebetulan?


1. Buka Microsoft Word.
2. On CapsLock then taip, Q33NY ... (Q33 NY adalah pesawat yg melanggar WTC)
3. Tukar saiz font kpd saiz 48.
4. Highlightkan Q33 NY.......
5. Tukar kepada font WINGDINGS.

Apa yg torang nampak?

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Q33NY

Saturday, September 11, 2010

Teruskan Bergaduh

Kepada yg berkaitan...teruskan bertikam lidah... pertahankan kabilah2 kalian... pertahankan logo2 yg kalian anuti.. kibarkan bendera kalian dgn megah. teruskan mencari sentimen2 yg boleh d perdebatkan. truskan mencari kesalahan dan kelemahan kabilah lwn kalian.. teruskan.. pertahankan ego kalian. sembunyikn kesalahan2 kalian dan perbesarkan kesalahan2 parti lawan. keluarkan hujah2 yg anda rasakan bernas... supaya pembaca lain memuji kehebatan anda mengeluarkan hujah.. supaya komen anda d "like" kononnya.
 
Gini cara korang nk dptkn perpaduan? mcm mn nk mwujudkn kesatuan antara kaum2 sedangkn melayu sndiri x bersatu? bedasarkn hujah2, komen sblm ni yg korg keluarkn, nmpknya korang bukan bodoh. sume bijak2 dlm berfikir. kebanyaknnya bdk University. hebat. bleh nmpk jelas masalah2 yg blaku. tp.. dah tau ada masalah nape x sama2 fikirkan jalan tuk selesaikn? dok kutuk2 parti lain apa korang dpt? peminat?

Sedarlah hakikat org islam d negara ni da goyang. x yah crita ttg melayu la. kalo sebut islam xde mlayu yg terkecuali. kita terlalu mudah terpengaruh oleh anasir2 yg cuba meretakkan kesatuan kita. apa yg penting skrg, islam perlu betul2 ditegakkan dlm negara ni. tidak ada unsur racist jika tertegak nya islam. kerna tidak ada satu pun perundangan dlm islam yg dharamkn oleh agama lain. jd sama2 lh kita membantu pemerintah berfikir bagaimana mecari jln terbaik utk membangunkn negara berteraskan islam.  Rasulullah telah membuktikan nya. kita hnya perlu mencontohi.

Jadi sumbangkan idea2 yg bernas. x yah menjadi kayu api/bahan bakar yg memarakkan api perkelahian yg mana kesudahannya kita sedar akan menjadi abu.

Tuesday, September 07, 2010

Hello?

trruuutt trruuttt (17 saat)











Hello...assalamualaikum.

komsalam.. sapatuk? (sora mpuan)

ashraf tuk..

ktk slh no kalik.

sik sik... mak aNol tuk kn?

aok.

kmk cucuk Y**. 
kmk nok bloya ng ktk tdk ya... 
d dpn kede EngTat. 
tek ktk ada mntk tulong ngnta kueh.
ke rmh ninek d miri nk? 
mun ktk jd tek lak kmk ngmbik. 
d umah ktk. 
mlm tuk, 
sbb sok mek org brangkat ke miri awl pg.. 
takut lak x smpat nk ngagak ktk sok..

ok. tggu lok ah.  ^(mak...! ada org tepon....!)

..............  -_-"

slps 2 min.

mak gk gago.. 

ok lak soh nya call kmk k.. 

















teett..





Wednesday, August 25, 2010

Merdeka Vs Raya

Hm... tggal 5 ari gk. 

Apa ya?

Selasa depan..

Ha pahal?

Cek la brp ari bulan..

31 ogos. Kenak?

Sik kenak. Miss jak.

Pa masalah kau?

Ulang taun Kemerdekaan laa..

Eh Aok.. Sik sedar kita ho..

Kita? Apa2 jak la.. 

Hmm.. Mcm x meriah jak Merdeka taun tuk.

Ya lah.. Mok d padah tegal posa, justeru time posa la kita byk masa free waktu pg, polah pa yg patut utk menghangatkn sambutan kemerdekaan.

Yer.. ehek.

Pahal?

Xda pa.. teruja nengar smgt kau ya.

Damn.  Tp benar ba.. Manusia tgga ku lbh tumpu dgn persedian nyambut raya. maka raya smggu lekak sambutan kemerdekaan.. Nmpk gilak kita x brp nk nyambut hari kemerdekaan. Sik kedak dolok marek. Sik pyh disuroh kerajaan...suma keta ngias pendera.

Pendera ka Bendera?

Bendera ba.. slh ckit. Lewat juak kau gya ngan aku.

Bah aok lah. Sambong kaka ko tek. So.. ko asa pa yg ptt d polah?

Hmm.. Gney mun kita carik Idea utk gabungkan 2 sambutan ya?

Contoh?

Pa kaler baju raya ko taun tuk?

Pink.

Pfftt... MIAHAHA

Gerek ku mejal. ney gaya nk molah.

X ba.. gney mun kita molah baju raya kaler bendera Malaysia?

Jgn kn baju. Songkok pun aku x sanggup.

Hmm.. xpala.. apa yg penting, jgn kita terus lupak dgn Hari Kemerdekaan. Sekarang mungkin kita x merasa erti kemerdekaan ya.. sbb kita lahir ke dunia pun time ya mmg dah aman merdeka.. Tp bayangkn suatu hari kelak...kita d jajah kedak bumi palestin.... Bayangkan..... sbg cnth.. Malaysia berperang dgn Indonesia.. dan time ya juak x ada keamanan d serata tempat. Negara kita d jajah. Exactly kdk cdak palestin. and time ya bertarikh 31 Ogos... tambah2 lgk time ya dekat nk raya... Ko asa ko time ya gago nk beraya ka gago nk memerangi penjajah??.... ha. waktu ya la bok sedar... bertapa besarnya erti kemerdekaan yg prnh kita dpt sblm tuk. and. time ya juak baruk la kita menghargai sebuah sambutan kemerdekaan...

Hmm....

Tuesday, August 24, 2010

Umroh 2

Balit dr solat subuh... mek berempat pun bjln kaki blt ke hotel yg jarak nya kira2 200m ya. smpey d hotel sblm masuk bilit, ku singgah d kede dbah. mok beli jubah. ku xda jubah juak k smyg. nk pakey aku skrg pun bpk ku mpun. so agak sedikit besar. (espeacially d bhgian perot. wakaka). lgk pun ku mbak bju ckit jak ke cnun. so beli lah shelai lok. kaler hitam. fuh.

Pas beli jubah mekorg nait hotel, sblm ya sarapan lok. ajen dasediakan, just kaut. n telan. lps mkn mek org nait ats.. aku mok tdo, lelah.

Lbh kurang 2 jam sblm azan mak mintak d gerak. kata nya mok trun masjid awal. aku pun gerak mak. mek duak pun bersiap2. k baju 'baru', berwudhu. then trun kedibah. alik2 tgk makcik ct da d dbah ng boy. semngat na cdak tuk lam ati ku. smpey d masjid mek org pun bepecah. mak dgn mc ct n aku dgn boy.

Bila masuk masjid.. bnda yg sama terasa bila melangkah kaki ke dalam masjid. n ddk d tempat tadik. time smyg subuh tek. lekak slm ke duak(solat tahyatul masjid). aku tertoleh sorg mamat tuk. muka iras2 Dr zakir naik.
Idola aku tuk pok.
Mok jak ku nyk bena ka x nya ya kah. tp ku x brani. paling2 pun senyum n berik slm jak. mok tego lak takut slh org. ada dimbak kaka bhsa arab lak. tp ku sempat amik gmbr nya... ngee~


selesai solat zohor, mek duak pun kuar..nggu mak. sblm mak dtg. mun nya dtg awal dr aku pjg gik cita nya lak. nya ya x suka nggu bh.

so nggu la mek duak boy d pagar masjid nabawi. so kmk 4 pun berjalan2 d kede2 berdekatan. kede2 d cnun mmg x dlm bggnn khas cnth nya shppng cmplex. tp, kede nya setaraf dgn kede2 yg ada dlm shppng cmplex terkemuka yg ada d ctok. madinah ma... syurga membeli belah org arab.



Ckit mok cita sal madinah tuk. aku asa penduduk tetap d cya lbh kurang 20-30% jak. selebih nya pelancong, org yg dtg bedagang, n ofcoz yg paling ramey jemaah umrah/haji. Hmm lgk sigek, bila kita ngga keta yg lalu lalang d madinah.. kita dpt agak org d ctuk kaya2. keta x alang2 mewah2. Kebanyakan cdak suka pakey keta...

GMC ntah
Chevy Tahoe/Suburban
Hummer H3
Jeep Wrangler

And the most awesome is...
..
..
..

kmk org pun beli brg skit utk org d rmh. dak adik ada yg ngirum beli sgala dak jubah n bla bla.. Ku xmok amik tauk. yg ku tauk, sampey d ctok, rasa bersyukur alu2. sbb dberik Allah peluang menjadi tetamu nya.. x tauk gney gk nk mdh. x terkata. Subhanallah.

Hari pun berlalu.. panas nya d tanah arab sgt menguji aku. panas d cnun lain geng. x sama dgn pns d malaysia. kalo d malaysia kita berpeluh kenak matahari.. d cnun matahari pun ko x nmpk (ada la nmpk n samar d langit nun) tp pns2 gney pun smpey cecah 45'C tetap xda kuar peluh. kalo ada pun ckit.d celah ketiak. x basah lebur kdk aku d malaysia. sbb cuaca d ctok x lembab. kerin bah. and ko akan rasa cepat haus sntiasa. mun kurang mnum.

lekak abis beli brg, kmk org pun blt hotel. smntara nggu waktu asar. kalo ikutkn hati bgs trun ke masjid jak. tp mak mintak teman blt hotel.. nyimpan brg2 nk d beli tek n nya ada urusan ckit dlm pejabat aik.

so.. bila settle suma.. kmk org pun brangkat sama2 ke masjid Nabawi. selesai solat asar ya.. aku ng boy nekad utk ke raudah. walopun d cya kata org sentiasa sesak. lbh2 lgk waktu lekak asar tuk. org suma berebut kecya.. tp mek duak tetap kuat ati nk ke cya. sgt2 ingin ke cya. at least dpt solat sunat 2 rakkat dlm raudah.

Bg sapa yg x tauk. raudah ya d umpamakn seprti taman syurga d dunia. jd bila dak biak nyk, ada x taman syurga d dunia tuk? jwpn nya d raudah dlm masjid Nabawi. Apa ya raudah sbnrnya? knk nya terlalu istimewa sampey d katakan taman syurga?

Setauk aku lah.. raudhah ya lokasi tertua dlm masjid Nabawi. d mana cya lah tempat rasulullah dgn dak muhajirin n ansar molah masjid pertama d kota madinah swaktu peristiwa hijrah.. tempat yg d ipilih oleh unta rasulullah ya bah. ingat kn?

Tuk gmbr kwsn raudah. Yg membezakn nya dgn kwsn lain ialah nya mpun karpet ijo kekelabuan. tmpt len merah. d sblh knn ya ko nmpk mimbar tempat rasulullah berkhutbah and d sblh kiri ckit ya tmpt rasulullah mengimam solat. (gmbr tuk ku amik rah google. x mungkin nya kosong kdk lm gmbr tuk kinek)
 
Ha.. d cya juak tempat rasulullah n para sahabat solat berjemaah slama cdak menetap d madinah. tempat rasulullah berkhutbah, mengimam n tempat majlis ilmu cdak d jlnkn.. masyaAllah.. ni sik berkat tempat ya.. d khabar kn lagik siapa yg solat d cya.. n berdoa, confirm d makbulkan Allah doanya. insyaAllah. ya janji Allah.

Allah x prnh memungkiri janjiNya.

So kmk duak pun berduyun2 la ke cya.. rami woh. smpey knk nggu giliran ya mok smyg dlm kwsn raudah ya. sorg kuar sorg masuk. gya la circulation jemaah dlm ya. jd aku tek coba la carik peluang ney tauk ada tempat kosong.


Belum lamak ku nggu.. ada sorg org tua. aku x sure asal dr cney. selesai nya solat n bdoa.. nya bgn.. aku pun polah la muka ngintuk dgn harapan nya merik aku tempat nya ya. n at last! nya merasakan aura kengintukkan aku lalu melambey tgn nya... nggah aku utk masuk rah tempat nya tek ya. aku pun apa lgk. on la. walopun agak berhimpit n tempat aku solat ya ada org lalu lalang dpn aku.. suma ya ku dah x kesah.. aku x tauk gney nk mdh betapa khusyuk nya aku solat d raudah. rasa sombong ya kecut abis2 bila ngenang kebesaran Allah.. Aku menangis tanpa airmata dan melodi. ya jk ku mampu describe ttg perasaan aku time ya..

Selesai solat... aku amik masa jap utk bdoa. n aku doa bnda2 yg aku ingin kn dlm idup. lamak juak ku ddk d kwsn raudah ya... kekadang kesian juak dgn org yg sedang mnggu giliran. tp xpa. ku amik masa kejap. kejap jak.. x lamak. dlm stgh jam gya. ^_^"

Selesai.. aku pun kuar dr kwsn raudah n trus ke makam rasulullah..  doa serta salawat utk junjungan besar kita muhamad salllallahu alaihiwasalam. (moment of silent)

Then aku ng boy pun kuar dr masjid... gembira rasa hati bila d berik Allah peluang beribadat d cya..

Mek duak pun blt ke hotel... mnum ptg. then nait bilit mandik and berehat.


Bersambung.



Umroh

2010, Mei 22, pukul 11 pagi, aku sampey d KLIA. Flight ke Jeddah sebenarnya pukul 3 ptg. Kmk orang terpaksa dtg awal ckit sbb ada temu janji dgn Mas travel agent kul 12 lbh d klia. Ada ckit taklimat katanya, and pengagihan kain telekung dgn kain ihram.

So. sementara nunggu.. aku dgn cousin ku syazwani bloya sambil kayo2 d terminal. Dengan pengalaman serta kehebatan aku dlm intuk mengintuk... And at last, aku berjaya memancing syaz utk belanja aku mkn d McD.
kah kah kah.

Syaz : Ktk n ngah pegi dgn siapa jak? rombongan?
Aku : Sik. mek berempat jak. Kmk, ngah ktk ya, kwn nya n anak laki nya.
Syaz : Brp umo anak laki nya ya?
Aku : Ntah. adala sekitar 24-26 gya.. pilot MAS
Syaz : Wah! HENSEM?
Aku : Kalo dr segi asset nya mmg hensem lah. x d nafikan. tp kalo dr segi paras rupa kmk ensem kit. (sambil mengunyah Chickn McDeluxe)
Syaz : ok. silap soalan. -_-"

So d pindekkan cita, settle jumpa jumpa travel agent, barang2 kedak beg kecik, beg roda, buku panduan ziarah and kain ihram dah smpey ke tgn aku, cek in pa suma udah n we're waiting 4 suara cantek nunggah masuk boarding.

Tepat jam 3 ptg waktu malaysia, terbang lah kami ke Jeddah.

Pada mulanya, aku mengharap kn 8 jam aku dlm flight ke Jeddah d temani oleh stewardess yg begemerlapan.


"Salam abg haji, jika abg aji ada nk apa2 sila panggil kami k?" ^_^

Namun, semua ya tggal harapan. Sbb stewardess yg incharge.. adik mak aku a.k.a usu aku. and sudah pasti layanan nya akan lebih kepada aku ngan mak tanpa memberi peluang kpd stewrdss lain utk menghampiriku. huhuhu tp xpa.. ada hikmah nya..
(HOI asrap! apa tujuan kau ke cnun??!!)
Sepanjang perjalanan, aku dgn mak d berik layanan khas oleh usu. terbaik punya. walopun seat kmk kelas ekonomi jak. tp layanan yg usu berik asa2 aku lbh melebihi org yg ddk rah seat 1st class ya..
(seyh. mcm la prnh merasa ddk rah 1st class)
Thanks Usu Lya.


Pejam celik pejam celik, udah sampe d Jeddah International Airport. Turun jak dr belon, kmk org mnunggu giliran nait bus ke terminal. Airport tuk unik kit. belon x nganta ktk org ke terminal. xda aerobridge or seumpama. So ada bus yg amik torang dpn belon. Tp bus bukan sbarang bus ok. Bus khas. bentuknya mcm train. merayap.


Settle suma urusan imigresen, beg, kmk org terus ke Madinah nait bus.. (skali dgn jemaah Tabung Haji).
Sepanjang 5jam perjlanan kmk org ke Madinah, biarpun kepak lekak 8 jam dlm flight, aku x lejuk ngabis masa jenguk luar penjan. ngga negeri org. (byk theme park pok)

Separuh perjalanan ke Madinah, kmk org berenti rah sigek restaurnt tuk. Menu nya tangga ku suma roti2. dlm nya ckit jak krusi ng meja. (i mean dlm restaurant. bukan dlm roti) byk tempat ddk bersila. alkisah mkn la kmk org d cya tek. bukan mkn benda nk d jual d cya. Mkn mknn yg d sedia oleh travel agent kmk org..



Hm.. sblm ya. ku mok cita sal time sblm tuk tek. time nk turun dr bus. Sebelum kuar dr bas, lam ati ku mdh mesti sejuk tanah arab tuk. Bak kata orgmun d gurun pg pns alu, tp mun mlm sejuk alu. Sekali ku kuar dr bas.. nah! Suam. Sejuk gik waktu tghari d Malaysia. udara mlm cdak panas geng. ku x tauk pahal. d Malaysia suhu pg 36'c. average. Pg ya. d cnun 38-40'c mlm ari. Malam ya! mun pg bleh cecah 45-50'C ikut musim.

So lekak abis melantak brg mkn, kmk org pun nait bus dan meneruskan perjalanan ke madinah.

Pukul 3 pagi waktu madinah, kmk org pun slamat sampey ke kota suci madinah. Sampey2 jak alu berkumandang azan. Tp ya bukan azan subuh. Azan Subuh ada 2. yg sedang berkumandang ya azan 1st. sejam awal dr waktu sebenar.



Lekak cek in and nyimpan brg rah bilit, kmk 2 berwudhu n trus trun ke lobby smntara nggu makcik ct ng ank nya (boy). dah bjnji nk trun sama ke masjid bah.

Then.. bejalan la kmk 4 tek ke Masjid Nabawi yg kira2 200m dr hotel kmk. Actually masjid ya x nmpk dr hotel kmk sbb d lindung oleh hotel Hilton. so lom ada ngga masjid la kiranya. asa surprise la tek. Jiwa tuk x sabar mok tgk masjid Nabawi....

1...
2.......
3...............
BERGH! MasyaAllah... indah nya keta pak arab yg lalu dpn kmk...( pfftt..)
Bila dah nmpk masjid nabawi ya geng... pergh.. indah nya x terkata. so aku xpat kata. Lain sperti yg d byg2kn. Aku pun melangkah kaki masuk ke pagar masjid. dan menyusul ke pintu masjid. Suasana d cya walopun rami org, tetap ko dpt rasa ketenangan nya..


Dengan penuh debaran aku melangkah masuk ke dalam masjid. Sebidang dada ku terasa seperti d tekan tekan.  Terharu lalu2. Kmk duak boy tek pun bjln dlm msjid yg fully aircond ya. bejalan nuju saf depan. jauh bejalan kedalam. sangat jauh. masjid itu sgt besar sekali.

Dah nemu port best tek.. mek duak pun smayng sunat tahyatulmasjid. Time smyg.. aku dpt rasa jiwa aku tenang lalu2 setiap bacaan solat yg ku sebut dlm hati lancar and jelas d sebut. tp sayang. rakaat keduak aku terkentut. :(

Aku pun kuar dr msjd, carik tempat bwudhu utk renew licence. Tercarik carik ney cdak tuk napuk jmban k bwuduk. Aku pun btyk la ng org d cya..

Aku : salam. ^_^ can u tell me where is whudu hall?
arab : where do u wan?
Aku : (main2 ko ah. ada ku sumpit lak) er... sorry?
arab : here got more than 20. the nearest is there... --->
Aku : owh.. ohoh.. ok2.. thanks brother.. salam.

Duhal tek tempat wudu betimbun. sekeliling masjid. n lokasi nya ada d dbah tanah. rah basement. so tpaksa trun kedbah k esclatr. Dipendekn crita aku pun selesai.. and kembali ketempat asal..


Selesai solat subuh berjemaah, kmk duak pun kuar dr masjid bercadang mok bjln2 d sekitar masjid. So mek duak kuar guna pintu d dpn. selipar mek duak nun d pintu blakang. p xpa. d masjid ya bjalan k muka pun boleh. bersih bah. (tp agak2 la k muka)

Jln punya jln, aku terbaca sign rah sigek pintu tuk. "Bab As Salam" nah. aku tauk pintu pa ya... bedasarkan info yg aku perolehi, di antara pintu ya dgn pintu yg satu lgk terdpt sebuah taman syurga di dunia, yakni raudhah, makam Abu Bkr ra, makam Umar ra, dan makan junjungan besar kita Muhammad saw. pa gik mek duak. masuk lah.

Perjalanan dr pintu Salam ke pintu sigek nun lbh kurang 100m. kmk duak pun masuk... n bjln... trus bjln....then. d kiri ku nmpak Mimbar emas.. mimbar bekas tempat Rasulullah saw menyampaikan khutbahnya, subhanallah... and mimbar ya juak menunjukkan yg raudhah ada d sekitar ya... tergerak rasa hati ku mok masuk ke dlm raudhah tp d sbbkn sesak gilak.. ku tepaksa delay. then ku trus bejalan......


nah. d depan aku, aku ngga makam saidina abu bkr, makam rasulullah n then makam umar.. terharu nya aku ya Allah... kmk org pun mengangkat tgn lalu mengucap salam kepada Rasulullah, Abu Bkr n Umar.. smbil berselawat keatas Rasulullah.. aku nangga ada yg menangis, ada yg kenak marah security.. then.. aku pun kuar dr masjid ya melalui pintu yg bedekatan..

kmk duak pun bejalan ngambik selipar n trus ke pintu pagar tempat mek org masuk tadik. kmk duak pun kayo2 la area ya sambil nggu mak dgn mak cik ct kuar...


Jalan punya jln.. aku bok pasan.. bersihnya kota madinah... pikir ku dlm masjid jak bersih, d luar bah tuk. harumbulaknya bleh gurin atas jeraya bah. bersih xda sampah sarap apatah najis. burung merpadi beratus ratus terbang berkumpulan tp x nmpk sebijik pun taik cdak. mun d carik ada la kalik. tp serius.. mmg bersih..


Dlm 10-15min gya nya duak dtg..

Bersambung...

Mak...Aku





Monday, August 23, 2010

Melayu 2

Entry yg lps aku dah bloya ckit mukadimah tentang gagalnya mempersatukan org melayu.

Aku x mdh ku x berstuju dgn usaha mempersatukan kaum melayu d negara tuk. Aku stuju. SGT bstuju. Tp pendekatan ktk org ya ku x brp nk makan. payah mun nk molah org melayu unite. ku x mdh mustahil. tp payah.

Sbb apa.. kalo d fikir2kn balit, kita dah jelas, org melayu berpecah sama dirik dan kekadang ada diantara cdak langsung cmok betego tegal x ada persefahaman politik. ya baruk d tangga dr sisi politik. blum dr sudut kenegerian gik.

Mun d renung blt, sifat tuk x byk beza dgn kaum arab jahiliah. blt ke zmn dulok dgn fanatiknya terhadap kabilah masing2. kalo dulok kabilah2 terdiri drpd tokoh2 yg cdak agungkan.. kinek kabilah dlm bentuk lambang, atau logo. mksd aku sebuah persatuan, or pertubuhan, or kumpulan or kturunan.

Benda yg sama terjadi pd zmn dulok dgn segelintir drpd masyarakat yg merasakan kaum tuk perlu bersatu. golongan2 tuk sedar tentang kburukan pepecahan antara cdak. ada diantara cdak berusaha menyatukan kembali masyarakat tp hasilnya gagal. sbb sifat fanatik dgn kabilah masing2 ya molah ego cdak melambung tinggi. lbh tinggi dr santubong.

sehingga turun nya Rasulullah saw ngembak amanat dr yg maha Esa... turun menyebarkan seruan yg kita nangga dpt menyatukan seluruh kaum d dunia. x kira apa bangsa dan keturunan. apa ya? ISLAM.

Masyarakat d tanah arab sebelum ya berpecah ngekot kabilah masing2 akhirnya bersatu di atas nama Islam.

Adapun bangsa2 lain yg x ngakuk islam, yg masih taat dgn agama ninek moyang cdak tp tetap bersatu dlm masyarakat yg harmonis. aman damai tenang.

Nah gya juak org melayu, sejarah dah membuktikan. Tp? tetap dgn ego masing2 mempertahankan pertubuhan yg mengagungkan Bangsa instead of Agama.



Aku kaka bukan atas mana2 parti politik. mungkin ktk org syak yg aku menyokong spenuh nya parti yg kita tangga arituk memperjuangkn islam. Aku mungkin menyokong sedikit dasar2 perjuangan sidak. mana yg bgs kita amik. x perlu ego kan? hm

Aku x berpihak dgn mana2 pihak secara keseluruhan. (jap. berpihak dgn mana2 pihak? gney ya. abaikan.)

Apa yg paling penting, bangsa aku tuk bersatu. aku cmok bangsa aku terus melayu. aku mok nya mengembang. ku mok nya mekar.

Kita mungkin x akan maju mun kita sibuk fokus membangun bangsa. Allah dah merik cntoh, dah merik panduan, dan dah menghantar beratus2 org nabi turun ke bumi.. dlm misi menyatukan manusia. tp kenak kita gago mok menyatukan kaum?

Ok. mcm tuk. anggap dirik ktk org bukan melayu. apa reaksi ktk org bila ngga kaum melayu berusaha menyatukan kaum melayu? Sik byk sikit ktk org akan asa bnda ya sedikit berunsur perkauman. org kampung ku madah racist.

sbb apa? sbb cdak(melayu) konon nya takut bangsa cdak d pijak2, cdak takut peruntukan, kelebihan, hak2 keistimewaan cdak akan terhakis. jd cdak perlu bangkit. nah.. kalo aku berbangsa lain yg kurang educated.. melihat bnda tuk secara tersurat atau secara dasar, mmg ku asa sik slesa. n aku mungkin berusaha menggagalkan keinginan cdak utk bersatu. mungkin.

Benda yg perlu kita sedar, kita tuk idup dlm masyarakat pelbagai kaum. kaum cina mungkin x berapa stuju dgn peradaban kaum melayu atas sbb2 perbezaan adat resam. gya juak kaum india mun dibandaingkan dgn melayu, melayu dgn iban, melano dgn cina.. sbb kita berlainan adat. kalo kita menonjolkan diri dgn menyatakan kaum kita perlu bersatu. kaum kita perlu sedar yg kaum kita tuk ketinggalan oleh kaum nokya. kita perlu lbh membangun dr kaum ya.. nah kalo di tangga dr sudut positif mmg bnda tuk ada bgs nya.. aku x madah sik. tp buruk nya lbh byk dr nk bgs..

Kaum lain.. sbg cnth cina lah.. bg cina yg ddk d bndr, sebahagian dr cdak boleh paham. boleh ngga bnda ya dr sudut yg btul. "owh cdak melayu nk bersatu, xpa.. aku terimak ya sbg persaingan sihat" tp brp org jk yg bleh berpikiran kedak ya?

so.. mun kita org melyu bersatu dlm teras Islam?
ktk org mungkin mempersoalkn..... "dlm negara tuk bukan suma islam asrav. gney kaum lain x spendapt dgn kaum lain... gya juak agama lain yg x spendpt dgn agama lain.. malah lbh teruk sbb agama nilainya lbh tggi dr bangsa"

kalo bena... sila senaraikan nilai2 dlm agama islam yg x dipersetujui oleh agama lain... siboh cita sal ibadat la.. benda yg diharamkn islam dlm agama lain ya mmg ada and ya khusus utk yg beragama islam tp ada ka sik nilai2 dlm islam apa yg d haramkan oleh agama lain??

sik ada.


makan minum? ekonomi? undang2? adab tatasusila?

Justeru apa yang diajar oleh islam dipraktik oleh kaum lain yg berjaya. apa?

bgn sblm subuh. Iqra'.. ayat quran yg pertama diturunkan menggalakkn budaya membaca. berniaga. ta'aruf atau bahasa moden nya networking. n byk lgk.. lak ku cita detail sal bnda tuk dlm entry yg lain.

Sik ada agama lain yg berani berbahas dgn islam ttg soal kebersihan, disiplin, adab n system pentadbiran. sbb islam boleh d terimak oleh semua lapisan masyarakat. x mengira agama dan bangsa.

Jd kesimpulan nya islam boleh d terima oleh semua kaum. boleh d praktik kn oleh semua agama.
secara x langsung melayu dpt disatukan. bukan stakat melayu, kaum lain yg berpecah pun turut kenak tempias keharmonian islam. sbb Allah ada madah islam ya cara hidup. kita yg beragama islam tuk wajib cayak sbb bnda2 yg ada dlm islam digariskan oleh sang maha pencipta. nya yg mencipta kita, jd nya lbh arif ttg apa yg dicipta nya.. tp kenak kita mok ego dgn mdh bnda yg ta polah n cadangkn mungkin lbh bgs?


Berbalit kepada pokok perbincangan kita.. tentang perpaduan org melayu.. bila d tangga2.. duhal tek skop perpaduan org melayu tuk kecik. duhal cdak gago mok menyatukan kaum bangsa yg mmg d tauk smpey bila pun x akan selesai. padahal udah tersedia sigek panduan, bahkan sejarah. suatu yg dah terbukti haasilnya dlm menyatukan umat manusia.



Melayu

Hah. start dah nya koh. mok nulis lok.

Bulan ya tek ada dianjurkan sebuah... ermm... pa nama ya.. lupak da ku.. jap..... ha.. diskusi berkenaan dgn "Perpaduan Bangsa Melayu". Ahli panel yg dijemput ada tiga empat. Masing² mewakili sebahagian parti² politik, yg wujud dlm Malaysia tuk.

Nah! jd di situk nampak. Perpaduan melayu yg ingin di repair dak tuk dlm diskusi tuk menjurus tentang berpecahnya org melayu oleh ketidaksefahaman politik.

1st of all.. ku mok madah yg aku x terhibur dgn hasil diskusi ya.. why? sebab nya..... jap mak ku nunggah.
.
.
.
.
.
Sbb sepanjang diskusi ya cdak lbh kepada mempertahankn parti politik masing². Leka sidak beribat alu x fokus dgn tujuan asal diskusi ya di anjurkan. Thanks kepada yg menganjur btw.

Aku brani madah 20% jak dr perbincangan membincangkn soal giney nak bersatu. Selebih nya... dakik!. pok pek pok pek.. parti aku bgs parti ko salah parti nya bgs parti nya slh. parti aku molah bnda btul parti ko molah bnda slh. ah. aku rasa ktk org berforum la sari suntuk sampey taun dpn sik akan dpt hasil yg torang maok. apa? "perpaduan melayu"!



cuma.. aku suka dgn slh sorg ahli panel tuk... n aku byk sependapat dgn org tua ya. Nya madah, sblm kita bincang gney mok menyatukan org melayu... Bait kita tanyak dirik ta mpun apakenak kita mok bersatu. Apa kenak? x kenak. miss jak. ......

Adakah bersatu ya semata mata untuk memartabatkan bangsa?
Adakah sbb mok ngangkat bangsa melayu tuk spaya cdak bangsa lain segan hormat tabik bla bla?
Jd apa formula yg seswai yg mok d pakey utk menyatukan kaum Melayu?

Mok d jadikan cerita,...orang arab dah makey bermacam macam formula utk menyatukan kaum arab. sidak byk gilak da molah forum-forum, ceramah, seminar... Persatuan boh d padah. mengarey. Liga Arab, Perkauman Arab, Persatuan Arab, Emiriah Arab Bersatu, Muka Arab. (?). Tapi hasilnya? sidak masih gagal menyatukan kaum arab. Rakyat palestin makin pupus, org arab ya..! cney pegi persatuan² liga² muka² arab?
Tetap msh blum ada jln jelas untuk kesatuan bangsa arab.


Sebab apa belum ada formula yang jelas untuk menyatukan both kaum arab n melayu? Sebab cdak gago mok menyatukan Bangsa yg x ke cney ya.... phm sik?

Okeh. mcm tuk jak. lupakkan bangsa arab. focus bangsa melayu. org melayu kita tuk yang ku nmpk cdak terlalu bangga dengan "logo". atau "lambang". Senang bahasa mok nerang sidak tuk fanatik dengan parti² politik masing². bila dah fanatik ya paham² la ktk kak senah. keburukan yg ada dlm parti cdak d sembunyikan dan keburukan yg ada dlm parti lawan d heboh kan. d gembar gembur kn. bila masing² parti da cmok ngalah.. ya la jd beribat lalu berpecah sama dirik.

Jadi apa jln paling seswai utk nyelesai problem tuk?? lak ku smbung. mok mkn lok. (sahur ok.)


Saturday, August 21, 2010

Bismillahirahmanirrahim

Hmm.. what now? haha hmm, i got nothing to do so i created this blog, btw im fasting right now, there got around half an hour to "sungkai", and.... its raining outside there.. so... nothing much to post here. i dream for a better future for this blog.. and it might be a bit different from others. :)


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...