Wednesday, October 19, 2011

Nasihat

Tension palak aku nemu manusia yang xpat d tego n dnasihat lam fb... ko ya besar glak ka? bgus olah ko mcm ya? mun dirik ko besar glak.. diam lam hutan nun!!! geram ati ku!!! org nasihat sbb kta tk sbg manusia perlu ingat mengingati antara 1 sama len... antap gilak jiwa ko ya KOTOR & HITAM!!! gik asa ko!!!(sapa2 yang terasa, aku xmok mntak maaf... aku mok padah, padan muka ko!!!)

Berikut adalah wall post FB seorang sahabat, yang aku rahsiakan namanya.. Apa pendapat torang dengan statement di atas??

Menasihati seseorang adalah sesuatu yang digalakkan. Sebabnya kita tuk manusia, perlu diingat dan beringat antara satu sama yang lain.

TAPI... adakah perlu dah wajib untuk orang yang dinasihat ya ikut apa yang dinasihat? Perlukah kau ikuuuutt semua benda yang aku nasihatkan kat kau?

skaTi ko mpun!

Nasihat adalah pandangan dan cadangan.. bukan arahan. Nasihat adalah benda yang subjektif. Kalo ko rasa nasihat ya baik untuk kau... kalo ko rasa nasihat ya bukak mata kau.. so muhasabah dirik.. Ko lebih tauk siney ko bediri.

Kepada orang yang menasihat.. ko dah molah keja yang bagus... cuma jangan merik tekanan kepada orang yg dinasihat. Biarlah individu ya mpun berfikir untuk perubahan. Manusia bukan robot. Manusia ada akal untuk berfikir.... 

Perubahan yang baik adalah perubahan yang datang dari keikhlasan hati untuk berubah... bukan paksaan.

So macam ney cara yang paling mujarab untuk menasihati orang lain?


Cara menasihati kawan.. (mujarab untuk lelaki)

Oi.. aku asa macam best jak nuntum arak, mencuri, and berjudi... aku rasa ko patut try lah Bro..

Ohh.. ya ka.. apa yang best nya?

Ko try lok Bro.. bok ko tauk.. rasa kepuasan nya.. rasa nikmat nya... rasa bebas nya.... semua lah..

Hmm.. lak lah.. ada hari ku try.. tunggu ku jumpa malaikat maut lok.. nak nanyak bila ku pat adjust tarikh ku mati... bukan apa.. ku takut lekak ku molah benda2 ya ku sik sempat nak tobat. Tup tap tup tap aih ninggal...

Hmmm nyelak aku lah ya....

Sikda lah.. :)

Aok bah.. aku tuk banyak dosa sik kedak kau.. ahli sorga...

Aiee.. mun ko mk curi ka bjudi ka makan benda haram ka..... sila kan.. 

Boleh ka?

Kenak nya sik.. tapi jangan time Allah nampak.. tapok2 ko... jangan kantoi.

Bodoooo.. bagey lah Allah sik tauk...

Pandey2 kau lah.. :) 

Tapi sikpa juak.. mun Allah nampak pun.. nya sik bisin-bisin bah... 

Memang nya sik bisin-bisin.. ko curi lah barang sapa-sapa pun.. Allah x madah direct ng org ya ko curi... Tapi ko harus ingat... Kedak ko terjun dari bangunan... time ko ngah gugok ya sikda bunyi bro... sayup-sayup bunyi angin jak... sampey jak ko debah nun... cracckk!!... bok merasa sakit patah mematah tulang ko... tapi.... sebelum badan ko gugok cecah bumi... ko masih ada n d berik pluang mk bukak payong terjun nk? 

Nah giya juak idup tuk... kekadang Allah simpan sebahagian azab nya untuk kau d akhirat kelak.. kenak nya sik mok bisin-bisin lok time di dunia? sebab nya tauk ko masih ada dan di berik peluang utk bertaubat..

So pa ku perlu polah kinek...

Kau tuk sebenarnya bagus... ku sik nafi memang banyak bagus dari jaik kau tuk... dah la hensem, sik kurang aja ng orang tua, sikda nak merusak hidup urang lain... ko gago ngan idup ko mpun jak. Paling bagus nya ko tuk senang and dapat nerimak nasihat orang lain.. ku suka cara ko... cuma sigek jak.... siggeekkkkk jak spoil.. 

Apa?

Ko berani n maok mencoba molah bnda yang sik bagus... sebenarnya ko simok.. sebab ko tauk benda ya salah... ko just ada rasa ingin coba molah bnda jaik.. sampey ko terpolah sikit. 

Owh.. aok.. 

Nah.. so ku tangga ko ya sik la teruk ney.. just perlu buang buruk ko yang sikit ya jak.. bleh nak?

No problem.. ku cuba.. thanks bro... :)







So next entry lak ku carik gney mok nasihat org mpuan, org2 tua, biak kecik.. n suma lah.. :)

6 comments:

  1. nang panjang....good entry...insaf rasa maca

    ReplyDelete
  2. ya lah tek.. jarang update bah.. tapuk jak suma.. haha..

    ReplyDelete
  3. Muka nemiak gemuk ya nang ngenak abis.. haha...

    ReplyDelete
  4. update2 lah slalu.....byk info2 yg menarik....keep it up

    ReplyDelete
  5. Best.. polah la byk dakwah camtok gik. :D

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...