Saturday, November 20, 2010

Pemalu.. aw!

Aku ada seorang sahabat.. yang aku gelar dgn gelaran 'si beruang'. haha.. Beruang ialah kwn baik aku yg berasal dr Sabah.. org nya comel, pemalu, pendiam, AND unpredictable.. Kalo ada rahsia utk d luahkan... jangan ragu dgn si beruang.. coz si beruang tuk sgt cermat dlm menyimpan rahsia...

So, si beruang ada bertanya kat formspring aku,
Apa yg perlu d buat utk yakin kan diri?? 

Jd kalo berbicara tentang keyakinan diri, ini berkait dgn kredibiliti kita sebagai seorang professional. Tidak ada keyakinan dalam diri mungkin bleh kita samakan dgn pemalu atau no confidence.. Sebenarnya byk tips2 mengasah keyakinan diri... I read a lot about confidence booster.. coz i used to be a shy boy.. very-very shy! hahaha.. ko knl aku kan beruang?


Sampai sekarang aku masih belaja meningkatkan keyakinan diri.. So dalam banyak-banyak buku yang aku baca, ada satu trick yang aku paling suka.. ko bleh baca How to Feel Confident by Leil Lownders. Kalo bleh aku petik satu tips...ada satu topik.. Who's the boss? your mind or your body?

"When ur mind thinks 'I am shy', ur body accommodates and acts shy. And when ur body moves like it is shy, ur mind says 'I guess i am shy'.

Jd mcm ney kita mok escape dr masalah tuk? Ada 2 pilihan..
The first is to convince ur mind that u r not shy so ur body moves behaves accordingly. But.. it takes a long time.
And the second is to train ur body to act confidently so ur mind follows suit. This is highly recommended by experts. Tips ni jauh lebih mudah berbanding yg pertama.

Stand tall, look people in d eye, smile and speak.

Here are a few hints for us.

1. Keep ur hands away from ur face and never fidget.
2. When u agree with someone, nod ur head up from neutral. (jaw parallel to the floor), not down.
3. When walking towards someone and passing, be the last person to break eye contact.
4. Make larger, more fluid movements. Confident people's bodies occupy more space.
5. Look like a leader. Swing ur arm more significantly when u walk.
6. Square your body towards the person you're talking to and stand a tad closer.
7. Naturally, give a big smile but let it come ever so slightly so it looks sincere, not nervous.

In this case, LET YOUR BODY BE THE BOSS!

By the way.. jangan sampey terus ilang rasa malu ya udah la ho~ Kotan mok ngikis perasaan malu.. Bagi aku  kekadang, malu adalah kelebihan, bukan kekurangan. Dengan malu kita terpelihara dari zina dan maksiat... Sebab sifat malu kan cabang drpd iman. Cuma malu tuk perlu bertempat jak la. Kalo malu beribadat... atau malu buat benda baik.. ha... semua pun paham kn? :)

Jadi, kepada sesiapa yang pemalu, teruskan malu. Jangan mempermalukan dirik and keluarga udah. Adapun terjebak dalam situasi "malu", kita 'inject' keyakinan dlm diri dengan bertanyak dgn dirik kita mpun... "aku malu dgn manusia ka malu dgn Allah?" kalo kita kurang berkeyakinan sebab kita malu dengan manusia, bukan dgn Allah,,... hmmm.. rasanya ada benda yang perlu di fikirkan balit. :)
.
.

3 comments:

  1. beruang jak oh? akak ny x oh.. hee. jkjk. gdluck final aa~

    ReplyDelete
  2. thanks doremon. u too.. gudluck.. :)

    (^_^)V

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...