Sunday, May 15, 2011

Hye leh kenal sik?

Hmm.. sbelum tuk kawan aku, Dzul, ada mintak aku tulis tentang cara2 mencari kawan baru di tempat urang.. fuh.. aku kdirik tuk pun sebenarnya bukan arif sal bnda2 gitok.. kalo nguras, nyelak ha ya berik aku.. Kalo bab2 berkenalan, mun sama laki asa ku sikda masalah tapi bila ditanyak macam ney mok berkenalan dengan lawan jantina... ha ya agak susah. haha..... emmm.. xpa. Apa2 pun.. jum.. Let's check it out!

So aku dah menjelajah ke website2 yg sedikit sebanyak boleh lah... ada la membantu dalam memberi tips2 regarding on how to make new friend... lebih2 lagik bila kita berada d tempat yang asing bagi kita.. So.. antaranya adalah seperti berikut...

Tp bila d pikir2 balit bena juak.. sebenarnya perlu bagi kita mok mengungkap dan caik penyelesaian tentang masalah tuk.. sebab tuk berkait dengan kita mpun kemahiran insaniah.. (seyh).. cara kita bergaul.. and cara kita interact dengan masyarakat...

HOI... Bila gik ko nak start tuk Serap??!!

Vanue : Di Sekolah/University Baru, Time pengilan, Time rumah terbuka perayaan, dsb.

Orang kita tuk kekadang segan nak betego.. so.. instead of kita nunggu seseorang ya nego.. bagus kita yang tego dolok. So kalo aku.. aku akan carik orang yang duduk sorang2. Sebabnya kalo aku pegi ngagak a group of people, aku biasanya tenggelam... plus aku sik pande nak nyampok urang tengah bklaka.. So agak la yg dudok sorang2...sebab biasanya yang biasa duduk sorang2 tuk pemalu. At least bila bloya dengan orang yang pemalu tuk asa malu kita nak bloya pun kurang...

Hye.. :) salam.. Ashraf (sambil mengulor tangan nak bejarah. Time ko bejarah ya boh nangga tempat lain. tangga muka nya n senyum)

Wsalam.. Farhan.. :)

Sorang2 jak tuk.. ada masalah ka? (Perlu ka nanyak gya? asa ku sik perlu!)

Sorang2 jak Han... Ney dak lain?

Skip

Aok.. ahah.. bok jak nak madah tek.. (tunjukkan sifat mesra kita, senyum kan muka dan hati. Bukan sekadar di bibir) 

Skip

So far sitok ok oh? dengar ku biak2 nya suma bagus2? (contoh)

Skip

oh ya ka? aku ada juak dengar psal nok bla bla bla. Bena lah? mcm ney ya bh? (tunjukkan minat)

Skip

Nah... binggo! Ya baruk pengenalan ya pok.... bila dah rasa selesa... then kita masuk bahagian isi perbualan.

So apa yang aku mok tekan kan di sitok ialah... Kita perlu banyakkan mendengar daripada bercakap. Manusia tuk sifat azalinya suka di dengar.. dan suka berbual tentang dirik mpun. Cerita semua mok sal aku. aku. aku. Jadi dalam perkenalan ya... siboh gago mok cerita psal dirik kita unless orang ya yang maok tauk. Biar nya yang bercerita. Adapun nya bertanyak, jawapan kau just bedasarkan kehendak soalan orang ya.. jangan crita lebih2. Urang boring dengar.

Yang keduak, mun aku la... tanyak soalan yang sesuai rah kenalan baru kita ya... Misal lah tek urang yang bloya ng kita ya urang tua, biasanya sidak tuk asa ghairah bila d tanyak tentang pengalaman kerja sidak.. or pengalaman hidup.

Before/sebelum tuk ktk kerja cney p'cik?

Skip

Wah.. rindok dengar... dah ya tek p'cik? (tunjukkan minat kita untuk tauk tentang diriknya)


Wah.. kuat ktk zaman mudak2 lok pacik oh.. hehe (puji kenalan kita ya bila perlu.. manusia suka dipuji and kekadang mintak puji)

Kalo orang ya businessman.. sidak selalu nya bangga bila becerita tentang usaha dan titik peluh nya dalam membangunkan perniagaan.. 

Kalo orang ya dah bekeluarga... sidak biasanya suka bila kita bertanyak sal anak2 nya... tanyak la berapa orang anak, Cuma jangan tanyak benda2 yang terlalu personal la... biar nya syok kdirik bercerita....

Kalo orang ya student?

Ko ada join pa2 ka rah U? men bol ka.. rugby ka..

Ada.. tp ku lebih kepada futsal la... :)

Owhh.. ada pernah join mana2 match?

So cerita akan belarut bila nya bercerita sal prestasi nya dlm apa2 bidang yg nya minat. Walopun ko rasa nya bebulak. Its ok.. just listen. :)

And... yang bagi aku paling penting, time giliran kita beloya, jangan membesar-besarkan dirik, walopun bnda ya benar. Jangan pernah berniat untuk menunjukkan dirik ko lebih hebat daripada kenalan baru ko ya.. Be humble. Mun nya nk nunjuk hebat xpa.. tapi bukan kau. Ceritakan cerita yang boleh menghiburkan kenalan baru kita ya... bukan molah nya down.

So.. sedar sik sedar.. ko dah ada kenalan baru. :)

8 comments:

 1. Bagus inpo tok.. Time ada event kedak pengilan nang sesuai menar sebab sia mesti rami manusia yang duduk renah2 sikda org ngn kakar..

  ReplyDelete
 2. haha... golongan2 ya antara 2 jak.. mun sik nunggu urang nego, nunggu urang nyeruk makan.

  ReplyDelete
 3. kelak try tips dr kamekbloya tok.. xP

  ReplyDelete
 4. mun ramah gilak pun susah juwak lak da jak orang padah " mendengar lebih baik dari banyak bercakap"

  ReplyDelete
 5. Terpulang kepada individu.. :)

  ReplyDelete
 6. raged jwak tok.. pesen betego.. bley d try klak..

  ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...