Saturday, September 25, 2010

Management of nafsu

Makhluk yg bergelar manusia tuk, dihiasi dgn hawa nafsu. Dgn kata lain, nafsu adalah perhiasan.

Manusia tanpa hawa nafsu, sama dgn manusia yg xda perhiasan.. Jd jika kita berbicara tentang perhiasan... ada 2 pekara yg harus kita perhatikan.

pertama..
Bila sebuah perhiasan boleh kita pakey...

dan kedua...
Siney perhiasan ya harus kita pakey...

Kalo kita berhias serba lengkap. Berbaju melayu lengkap, bersamping, berstokin, kasut hitam, tp perhiasan yg ktk pakey ya time kita mok ke jamban, berak... atau berhias lengkap dgn pakaian formal, berTie, berkot.. tp kita pakey utk ekspidisi mengembara dlm hutan. Sudah tentu perhiasan yg kita pakey ya x kenak dgn waktu dan tempat.Mcm ya juak dgn hawa nafsu. Kita harus tauk manage bila nafsu boleh d turutkan... dan d cney nafsu boleh disalurkan. Jd mejadi tugas akal, (dgn bimbingan agama) dlm mengawal, apa yg kita sebut sbg nafsu.

Mun org kita, bila sebut soal nafsu, benda yg bermain d minda adalah nafsu dlm perhubungan. Atau lbh sopan kita sebut sbg nafsu serakah dlm percintaan. Nah nafsu kdk tuk timbul secara common nya pd lelaki kepada wanita. atau wanita kepada lelaki.

Benda tuk biasa bin wajar a.k.a patut alias normal. Yang sik nya ya.. cinta sejenis. Dtg cinta dr celah ney ya aku x tauk la. Mok ckp lbh2 pun xpat. Lak ada org mdh kita x open minded.(open minded yg x berteraskan rasional.)

So.. sbg seorang lelaki atopun wanita... nafsu dlm percintaan adalah perhiasan. Bila makey nya.. cney makey nya.. Menjadi tugas akal (dgn bimbingan agama) utk berfikir dan mengurus nafsu supaya jauh dr jebakan zina dan maksiat.

Nafsu kepada cinta boleh ngembak seseorang ke puncak kejayaan. tp nafsu kepada cinta juak, dpt menenggelamkan seseorang ke lembah kehancuran. Bergantung kepada apa latar belakang yg mendorong timbulnya nafsu. Adakah nafsu ya d gerakkan oleh iman dan takwa, atau mmg nafsu ya menjadi kenderaan syaitan dan iblis.
.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...